Пожега
Насловна | Архива | Обавештење о поднетом захтеву за издавање интегралне дозволе за складиштење и треетман неопасног отпада на територији општине Пожега
Обавештење о поднетом захтеву за издавање интегралне дозволе за складиштење и треетман неопасног отпада на територији општине Пожега
29.09.2022. 09:31

Одељење за урбанизам, грађевинарство, стамбено-комуналне послове и заштиту животне средине Општинске управа Пожега, на основу члана 69 Закона о управљању отпадом (''Сл.гл. РС'', бр.36/2009,  88/2010, 14/2016 и 95/18-др.закон), издаје следеће

ОБАВЕШТЕЊЕ

О  ПОДНЕТОМ  ЗАХТЕВУ  ЗА ИЗДАВАЊЕ  ИНТЕГРАЛНЕ  ДОЗВОЛЕ  ЗА  СКЛАДИШТЕЊЕ  И  ТРЕТМАН НЕОПАСНОГ  ОТПАДА  НА  ТЕРИТОРИЈИ  ОПШТИНЕ  ПОЖЕГА

 

Предузеће ЈЕЛЕН ДО друштво с ограниченом одговорношћу за производњу и промет грађевинског материјала, Јелен До, скраћенои назив „JELEN DO“ d.o.o. Jelen Do, оператер постројења : „Постројење за складиштење и третман неопасног отпада максималног капацитета третмана пепела 48 т на дан, на катастарској парцели број 515 КО Јелен До, општина Пожега“, поднело је захтев за издавање интегралне дозволе за складиштење и механички третман неопасног отпада.

Катастарска парцела бр.515 КО Јелен До налази се ван градског подручја и обухваћена је границама Просторног плана општине Пожега („Службени лист општине Пожега“ бр.8/13).

За предметну локацију рађен је урбанистички план детаљне разраде, па се за изградњу на предметној локацији примењују одредбе Планa детаљне регулације "ИНДУСТРИЈСКЕ ЗОНЕ ЈЕЛЕН ДО" („Службени лист општине Пожега“, бр.6/16). Према карти Намена површина, предметна парцела је сврстана у остало грађевинско земљиште, са наменеом Индустријске делатности. Предметно подручје налази се у обухвату целине са ознаком А - Индустријски комплекс „СУВОДО“. Парцелом су планиране регулације интерних саобраћајних површина унутар индустријског комплекса.

По подацима катастра непокретности РС, РГЗ, Геодетско-катастарски информациони систем, поменута парцела са припадајућим објектима води се као приватна својина „Јелен До“д.о.о. Јелен До у уделу 1/1, укупне површине 75144 м2.

Компанија Carmeuse је развила и заштиттила јединствени производ ViaCalco. Овај производ (везиво) је прилагођено за више типова земљишта са којима се данас сусрећу извођачи радова на градилишту. Такође ови производи могу да се користе и примењују за : сушење земљишта, модификацију земљишта, стабилизацију земљишта. Примена ViaCalco везива у третману земљишта има директно за циљ да „неупотребљиво“ земљиште преобрази у погодно земљиште, које ће бити одлична основа за израду свих слојева насипа (основни слој, под-слој, завршни / носећи слој) који се изграђују за све конструкције у области нискоградње – путеви, ауто-путеви, железничке пруге, индустријске паркове, аеродроме, ветропаркове и остале земљане радове.

Капацитет производње готовог производа ViaCalco је 20 т/х, док су максимални утрошци сировина, узимајући у обзир различите варијатете производа ViaCalco, следећи :  негашени креч – 20 т/х, цемент портланд – 13 т/х, Отпадни пепео – 10 т/х.

Оператер је код овог прошао процедуру процене утицаја пројекта на животну средину и прибавио Решење бр. 03 број 501-40/22 од 04.08.2022.год. којим се УТВРЂУЈЕ да за пројекат : „Постројење за управљање неопасним отпадом – линија за производњу VIACALCO, максималног дневног капацитета третмана пепела 48 т, у оквиру постојећег комплекса на кат. парцели бр. 515 КО Јелен До“, носиоца пројекта Предузеће „ЈЕЛЕН ДО“ ДОО Јелен Дo, 31210 Пожега, НИЈЕ ПОТРЕБНА ИЗРАДА  СТУДИЈЕ О ПРОЦЕНИ  УТИЦАЈА  НА  ЖИВОТНУ  СРЕДИНУ.

Овим путем се обавештавају заинтересовани органи и организације као и заинтересована јавност да  могу извршити увид у поднети ЗАХТЕВ за издавање дозволе за управљање неопасним отпадом, у згради општине Пожега, канцеларија бр.46, сваког радног дана од 11-14 часова у року од 10 дана од дана објављивања овог обавештења, тј.  до закључно са 09.10.2022.год.